RunFit

RunFitI dette indlæg vil jeg fortælle jer lidt om den løbestilsanalyse der blev udført i forbindelse med RunFit testen af Kristian hos StayActive samt lidt om balance ift. løb. Inden vi kommer så langt, så startede testen ud med lidt snak om mig og min træning, skader og træningshistorie. Herefter var det tid til personlige målinger, hvor jeg også fik målt fedtprocent m.m. på Tanita-vægt:

Stay-active-person-info

Løbestil

Herefter kom jeg op på løbebånd, hvor jeg blev filmet fra tre forskellige vinkler. Da jeg er ved at ændre min løbestil mod natural running, så havde jeg både min gamle ”almindelige” løbesko med samt mine nye. Jeg blev derfor først testet ved ”den almindelige” løbestil, herefter ved natural running og til sidst hvor jeg havde bare fødder.

Stay-active-løbestil-1

Min generelle løbestil bar præg af at jeg tager lidt for store skridt som de røde streger på ovenstående billede også indikerer. Jeg ”fylder” meget når jeg løber. Derudover analyserede Kristian to fokusområder jeg skal arbejde med ift. min løbestil.

Stay-Active-løbestil-2

Ud fra videoerne og ovenstående billeder var det tydeligt at se hvordan jeg laver uhensigtsmæssige rotationer i min overkrop undervejs. Det er, som der også bliver skrevet i teksten, muligvis grunden til min skade. Derfor har det lige siden testen blevet foretaget været mit primære og absolut vigtigste fokuspunkt på mine små løbeture. Jeg kan dog hilse og sige at det er rimelig svært at skulle ændre sådan noget, når man i 11 år har været vant til at løbe sådan. Jeg bliver dog bedre og bedre for hver gang, så jeg har fokus på de små sejre :)

Stay-Active-løbestil-3

Mit andet fokuspunkt ved min løbestil er på min hofte og mit bækken. Jeg vrikker utrolig meget med måsen når jeg løber – og det er altså ikke fordi jeg prøver at vise den frem ;) Problemet er faktisk at jeg er alt for svag i muskulaturen omkring hoften til at holde mit bækken stabilt. Det kunne jeg tydeligt mærke under mit marathon, hvor jeg de sidste fem km løb med hænderne på min lænd for at støtte den. Den var bare var SÅ træt og helt færdig på det tidspunkt. Dette fokuspunkt er ikke noget jeg decideret fokuserer på under mine løbeture, men noget jeg aktivt træner på mine bendage. Øvelserne er bare små isolerede øvelser, hvor jeg står og piver hver gang fordi de er så hårde. Jeg kan tydeligt mærke at jeg er ekstremt svag når jeg udfører øvelserne og de giver mig faktisk sved på panden til trods for at de foregår med meget lidt vægt eller elastik og kun er 2x 10 gentagelser. Jeg har dog allerede på kort tid mærket en styrke fremgang og har faktisk også kunne mærke det på mine løbeture! Det er helt vildt fedt! :)

Balance

En faktor jeg ikke tidligere har tænkt over i forbindelse med løb er balancen. Men den er faktisk helt essentiel da man jo har skiftevis stand på hhv. højre og venstre ben. Her har det stor betydning at man ved landing får fordelt trykket optimalt på hele foden, sener og muskler i stedet for at skulle bruge uhensigtsmæssig muskelkraft til at stabilisere kroppen og fodens bevægelser.

Stay-Active-Balance

Da vi testede min balance, foregik det igennem en progressiv test, hvor skulle jeg stå på et ben, først med åbne øjne, så med lukkede og til sidst med lukkede, hvor jeg førte hovedet bagover. Det sidste var klart det sværeste! På ovenstående tegning kan I se en grøn stiplet trekant. Den illustrerer hvor man ligger hvis man klarer alle tre øvelser ubesværet og perfekt – med andre ord hvis man klarer øvelserne optimalt. Den røde viser hvordan jeg klarede øvelserne på mit venstre ben og den blå hvordan jeg klarede det på mit højre ben. Som Kristian også noterer, så er min balance egentlig meget fin (måske det endelig lønner sig at have gået til yoga :) ), jeg er dog bedre på mit venstre, så det arbejder jeg på at få udlignet, så begge er lige gode. Det var især den sidste med at få hovedet bagover, hvor jeg slet ikke kunne det på mit højre ben.

Obs.: Copyright til RunFit materialet er hos StayActive. Derudover er det vigtigt for mig at påpege, at en RunFit er yderst individuel. Det er derfor ikke hensigten at man ud fra mine resultater direkte kan overføre det til ens egen løbestil. Jeg tager udgangspunkt i mine resultater for at vise hvordan et RunFit foregår og belyse hvor mange aspekter der kan optimeres under løb :) 

Tine-Vieland-Jensen Follow on Bloglovin’ // Facebook // Instagram 

12 Replies to “RunFit

 1. Det er utrolig så meget teknik der er i at løbe – det er ikke bare at sætte det ene ben foran det andet q: Det er en hel videnskab! Men rimelig blæret alle de målinger de kan lave, og alt det de kan afsløre.

  – Christine // http://www.Sephei.dk

  1. Ja, det er nemlig en hel videnskab! :) Jeg blev også overrasket over hvor mange elementer der egentlig spiller ind – hvilket er grunden til at jeg har valgt at gå så meget i dybden med det på bloggen :)

 2. Super spændende læsning, Tine! Jeg tror, jeg selv har en del af de samme problemer, når jeg løber. Hvilke øvelser kunne det være, du bruger til det med bækkenet?

  1. Det er jeg virkelig glad for du synes :) Det er altid lidt en balance-gang med sådanne emner, for det er jo ikke alle der går ligeså meget op i løbe og har lyst til at læse om det på den måde :-)
   Jeg laver pistol squats, benløft og benhæv samt tre typer lunges. Generelt handler det om at jeg træner ét ben ad gangen og bliver stærkere i min Gluteus Medius og Glutemus Minimus (som primært trænes ved benløft og benhæv)

 3. Vil du ikke vise de to øvelser for Gluteus medius? Eller har give mig deres navne? Jeg løber på samme måde som dig, og er tit øm omkring den muskel. Det skyldes garanteret at jeg heller ikke er stærk nok!

  God weekend :-)

  1. Hos StayActive har de kaldt den ene for “Benløft ud”. Her står jeg ved kablerne i fitnesscenteret og bruger det nederste kabel (med 10 kg for mit vedkommende), hvor jeg har monteret det “benspænde” man kan putte om sit ben. Med siden til kablet løfter jeg det yderste ben ud og langsomt tilbage. Giver det mening?
   Anden øvelse er benhæv, hvor jeg gør samme bevægelse, men denne gang må jeg ikke holde fast i noget, jeg står på en balancepude og modstanden er et elastikbånd (med meget lidt modstand). Her er pointen at man skal holde hoften lige og holde balancen under udførslen :)

   1. Nogle af øvelserne har jeg faktisk vist her: http://instagram.com/p/qRPsVxn0nD/?modal=true :)

    1. Super, tak for dit uddybende svar! :-) Det vil jeg forsøge mig med :-D

 4. Jeg synes, at det er rigtig spændende, det du er igennem nu :-) … løb er ikke bare løb og ikke noget vi bare er født til at kunne. Løb er en færdighed der skal læres :-) … Jeg døjer selv med en mega dårlig balance … jeg laver bl.a. dødløft (med en 8 kg håndvægt) på et ben og denne øvelse giver mig virkelig en fornemmelse af, hvor dårlig balancen er, så det er også noget jeg træner … øvelser på ét ben – hvilket så også aktiverer en masse andre muskler i kroppen – to fluer i ét smæk :-) …. Held og lykke med dit løbeprojekt … håber virkelig, at det munder ud i at du kan løbe alt det du vil. Jeg fortsætter gladeligt med min 5:1 metode, som flere andre i min løbegruppe på Facebook har taget til sig og er blevet virkelig glade for :-) … jeg løber uden problemer 50 km om ugen nu :-)

  1. Nej, det er nemlig ikke bare løb :) Det er ret facinerende på et eller andet punkt synes jeg :)
   Jeg laver også et bens dødløft, den er virkelig super! :)
   Det lyder altså spændende med din 5:1 metode, hvor er det fedt det fungerer så godt for dig! :)

Leave a Reply