Osteopati – a’ hva’ for en nød? :)

Jeg har jo desværre været plaget af en overbelastningsskade i mit venstre underben i forbindelse med min marathontræning og har derfor taget kontakt til en fysioterapeut/ostepoat som jeg fik anbefalet af Mads Seier, som ejer SeierFitness i Aarhus. Beslutningen om  at få professionel hjælp til skaden har jeg ikke fortrudt på nogen måder, tværtimod! Jeg kan godt ærgre mig lidt over at jeg ikke tog min skade seriøst for mere end otte uger siden. Men sket er sket, det vigtigste er nu at fokusere på at jeg faktisk må og KAN løbe igen :)Aarhus OsteopatiDe fleste har en rimelig god fornemmelse af hvad en fysioterapeut kan og hvorfor man tager hen til en, men det er min opfattelse, at det er de færreste der har samme idé om hvad en osteopat kan bruges til? I Danmark er det sådan, at for at man kan tage en uddannelse i osteopati, så skal man være uddannet fysioterapeut. Nysgerrig som jeg jo er, så kunne jeg derfor ikke lade være med at spørge Ivar (min fys/osteopat) hvorfor han havde valgt at videreuddanne sig. Svaret var ret enkelt for ham at besvare. Han var ked af at han som fys primært arbejdede med at symptombehandle. Jovist fik hans klienter løst deres pågældende problem, men han oplevede ofte at de kom tilbage igen efter et halvt års tid med samme problem. Det frustrerede ham, at han ikke vidste hvorfor folk i første omgang fik skaden. Jeg lovede jer i dette indlæg at I nok skulle få lov til at møde Ivar og det løfte har jeg selvfølgelig tænkt mig at holde :)

Aarhus OsteopatiHer er han så :) Manden der får mig løbende til CPH marathon om kort tid :) Han ejer Aarhus Osteopati, som er beliggende ved Spanien Svømmehal i Aarhus. Jeg har spurgt ham om ikke han kan sætte lidt ord på hvad osteopati egentlig er, for det er han nok bedre til at svare på end jeg er :) Så hvad er osteopati:

Osteopati er en manuel medicinsk behandlingsform, dvs at vores redskaber kun er vores viden og vores hænder. Osteopati undersøger og behandler alle vores kropsystemer – knogler, muskler, nerver, lymfe, organer og blodkar, derfor betragter osteopatien kroppen som en helhed. Formålet med osteopati er at genoprette balance i og mellem systemerne hvilket er med til at stimulere og afhjælpe kroppen til at genvinde sin normale funktion og helbrede sig selv.

Osteopati har 3 principper:

Struktur og funktion er gensidige
Hvordan kan det forstås? Eksempelvis en cykel der har fået punkteret et dæk, har fejl i gearskiftet eller har en rusten kæde (struktur) kører naturligvis ikke særligt godt (nedsat funktion).

Alle strukturer og funktioner i kroppen er indbyrdes forbundne
Hvis cyklen bliver brugt i længere periode med en eller flere mangler (punkteret dæk, fejl i gearskiftet eller rusten kæde), går det ud over cyklen som helhed (strukturer og funktioner indbyrdes forbundne). Det samme kan siges om selve kroppen.

Kroppen kan under rigtige betingelser helbrede sig selv
Hvis alle kropsystemerne fungerer og kan samarbejde sammen, vil kroppen være i stand til at hele sig selv.

I kan læse mere om osteopati på aarhusosteopati.dk

Helt konkret i mit tilfælde har han kigget på mit bevægelsesmønster i kroppen. Er der balance eller er der forskel på min højre og venstre side? I mit tilfælde var der ikke helt balance. Det har bl.a. vist sig ved at jeg ikke er nær så smidig i den ene side, derudover har det været tydeligt at jeg også har været øm i venstre side af kroppen, som jeg ikke troede kunne have en kobling til mit underben. Samtidig er min blodgennemstrømning til mit venstre ben ikke nær så god, hvilket jeg de sidste par måneder har oplevet ved at mit ben ofte sover om aftenen. Der er bare nogle af de ting jeg er i gang med at få rettet op på :)

Share on:
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

15 thoughts on “Osteopati – a’ hva’ for en nød? :)

 1. Spændende :) Har selv overvejet det, men på det tidspunkt var der vist ikke rigtig noget i Århus..
  Vil du også komme nærmere ind påde øvelser, du skal i gang med?

  Kh Eva

  • Hej Eva :)
   Det kan du tro :) Nu har jeg været hos ham de sidste tre uger, hvor jeg har haft fokus på at strække min læg ud dagligt og særligt lige inden mine løbeture eller crosstraining. Derudover har jeg også skulle strække godt ud i overkroppen dagligt og igen lige inden løb. Jeg ved simpelthen ikke hvad det kaldes? Men jeg sidder på en stol og roterer overkroppen så langt til den ene side som jeg kan og holder strækket i min. 30 sekunder og så modsat side.
   Jeg har været hos ham 1-2 gange om ugen, hvor han har forsøgt at få bedre gang i blodcirkulationen både ved anklen, men også oppe ved mit bækken, hvor jeg var utrolig øm. Jeg skal det næste stykke tid udstrække endnu mere for hele benet og oppe ved hoften.
   Han strukturerer min træning dag for dag alt efter hvordan mit ben har det, hvor træningen enten har været crosstraining eller løb :)
   Håber det besvarede dit spørgsmål? Ellers skriv bare igen, så skal jeg nok uddybe yderligere :)

 2. Hej Tine! :-)
  Dejligt at høre at du bliver klar til Marathon. Og dejligt at du er nysgerrig, for det bliver jeg da også helt!
  Han lyder som en dygtig fyr, ham Ivar. Jeg har selv været til adskillige fysioterapeuter, men ja der er utrolig stor fokus på at symptom behandle.. Jeg tænker på, hvordan du så bliver behandlet his Ivar? Og hvordan dit skadesforløb ser ud? (Altså kunne godt tænke mig at blive klog på din genoptræning osv. :-) ) God dag! Knus Sara

  • Hej Sara,
   Jeg gør i hvertfald alt for at blive klar. Jeg ved det jo desværre ikke med 100% sikkerhed, men sandsynlighederne er gode :-)
   Vi har sammen taget det lidt fra dag til dag, hvor jeg i starten ikke løb, men udelukkende trænede på crosstraineren. Herefter fik jeg lov til at løbe 3 km på løbebånd og har efterfølgende efter mine løbeture sms’et ham hvordan det forløb og hvordan benet efterfølgende havde det. Sådan gør vi fortsat, men nu har vi fjernet crosstraineren og i stedet indsat restitutionsdage :)
   Det var lidt om mit træningsforløb. I forhold til selve behandlingen, så har han fokus på kroppen som helhed. Han kigger løbende på mit ankelled, mit bækken, min rotation omkring rygsøjlen og min nakke. Han gør ligesom kiropraktorer og “knækker” hvis der er brug for det, han masserer og strækker bestemte muskler ud. Han har også fokus på andre ubalancer i kroppen, der kan påvirke mit løb, f.eks. er min lever utrolig øm og kan betyde at jeg spænder uhensigtmæssigt op i maveregionen under løb.
   Rigtig god dag og weekend til dig også :)

   • Årh tusind tak for et meget fyldestgørende svar :-) Jeg er altså imponeret over din tålmodighed og viljestyrke, det ses f.eks med de tre timer på crosstraineren (MEGA SEJT) Jeg krydser fingre for at du bliver klar!
    Jeg har selv døjet med min hofte og det ene skinneben, så når du taler så varmt om Ivar, så tror jeg næsten, at jeg bliver nødt til at bestille en tid hos ham.. Det lyder i hvert fald til at han har styr på de ting han gør og ved meget om hele kroppens bevægemønster. :-)

  • Hej Christina,
   Jeg vil bare lige anbefale det her sted: http://www.osteopat-kbh.dk/index.html :) jeg har selv været der inde og se den ene ejer Peter behandle min bonusfar. Derudover har jeg fået undervisning af Kåre (den anden ejer) på min uddannelse. De er super dygtige og kompetente begge to :) håber du kan bruge det til noget og det er ok at jeg lige tillader mig at svare dig ;)
   Smil :)

 3. Lige præcis det du skriver om i indlægget bekræfter mig i at det er helt rigtigt at jeg skal være osteopat! Selv er jeg uddannet fysioterapeut til januar, en uddannelse som jeg er rigtig glad for, men jeg er også sikker på at jeg vil bygge videre på den! Forresten synes jeg det er enormt sjovt at følge dig når du skriver om Seier fitness og Mads, hvilket flere af jer piger gør – jeg er nemlig i familie med ham ;) Han er min kærestes fætter og jeg elsker virkelig hans fitnesscenter, så lige på det punkt er jeg virkelig ked at at bo på djælvle øen og må nøjes med fitnessworld – ikke helt det samme må man sige! Og til sidst vil jeg bare lige ønske dig held og lykke med at komme ovenpå, håber du når dit mål til tiden :)
  Smil fra mig

 4. Hold op hvor er det et interessant område. Anede ikke der var noget der hed Osteopati.
  Tror du Ivar kan anbefale nogen i det midtjyske?
  Vejle, Kolding og vestover?

  Jeg døjer selv med at indersiden af min fod sover konstant eller den har den der prikkende fornemmelse, og jeg tænker at det da må kunne fikses. Måske en Osteopeut kan hjælpe med det :)

 5. Pingback: Fitinspiration.dk | Aarhus Osteopati

 6. Pingback: MarathonaflysningFITinspiration | FITinspiration

 7. Pingback: TræningsstatusFITinspiration | FITinspiration

 8. Pingback: RunFit hos StayActiveFITinspiration I Fitnessblog om sundhed, livsstil, træning og sunde opskrifter | FITinspiration I Fitnessblog om sundhed, livsstil, træning og sunde opskrifter

 9. Hej, jeg vil også altid anbefale en osteopat til alle former for skader i kroppen. Hvis du bor i København, har vi en klinik i centrum af København. Den hedder City Osteopati og Fysioterapi. Hjemmesiden er http://www.cityo.dk. Jeg vil helt sikkert anbefale mine kollegaer Thale og Jesper, hvis man døjer med knæproblemer. Bedste hilsener. Ksenia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *