Low Intensity Steady State cardio (LISS)

I indlægget omkring mit pulsur lovede jeg at vænne tilbage til hvordan pulsuret også kan bruges til løb. I mit pulsur er der desværre ikke gps, så hvad gør man så? :) der er faktisk lidt forskellige valgmuligheder:
1. Afmåling af løberute på iForm enten før eller efter.
2. Bruge Apps
3. Løbe på tid
4. Løbe efter puls

 

1.  Afmåling af løberute på iForm enten før eller efter:
Det har jeg faktisk gjort i mange år! Jeg har det oftest med at løbe i samme retning og vælge samme rute. Jeg har derfor et par forskellige ruter, som jeg ved er på hhv. 5, 6, 8, 10 og 16 km. Det fungerer super godt hvis man har et lækkert område at løbe i og godt kan lide faste rutiner :)

2. Bruge Apps:
Efterhånden som de fleste har fået telefoner med indbygget gps er det hurtigt og nemt at tage sin telefon med på løbeturen. Jeg har desuden alt min musik på telefonen så jeg har den alligevel altid med. Der findes et hav af gode løbe-Apps, så det gælder bare om at finde sin favorit. Jeg har testet lidt forskellige og i løbet af ugen kommer der en lille anmeldelse af de forskellige.

3. Løbe på tid:
Hvis du ikke interesserer dig for hvor hurtigt og langt du løber, men blot ønsker at få pulsen op kan et mål være at løbe i 30 minutter. Derudover er der mange begynder-løbeplaner hvor man f.eks. løber i 2 minutter og går i 1 minut.  Og hvis du har målt din rute op (pkt.1) så kan du bare konkurrere med dig selv om tiden :)

4. Løbe efter din puls:
Det var faktisk det hele indlægget skulle handle om!
Det er to nye udtryk som er begyndt at cirkulere på diverse blogs og på Instagram: HIIT og LISS. Jeg vil i dette indlæg fortælle lidt om mine erfaringer med LISS :)

LISS

Low Intensity Steady State cardio (LISS) er lav moderat intensitets træning, der typisk varer 30-60 minutter og udføres oftest cyklende, gående eller løbende. Træningsform favoriserer fedtforbrænding og mindsker energien brugt fra kulhydrater og protein. For at opnå dette skal ens puls ligge på 60-65% af max. pulsen. Den højeste puls jeg har målt har været på 215, hvilket derfor i mit tilfælde betyder at jeg når jeg træner LISS skal have en puls omkring de 140.

LISS er mest effektiv når kroppens lager af glycogen (kroppens glukose lager) er lavt, hvorfor denne træningsform er oplagt om morgenen inden morgenmad eller sent om aftenen.

Træningsformen er meget blid og skånsom og kan derfor også anbefales dagen efter hård styrketræning.

Det er desværre kun blevet til relativt få ture med LISS for mit vedkommende, men jeg er vild med træningsformen! Jeg synes det er en fantastisk måde at starte dagen ud på og jeg har tænkt mig at gøre det flere morgener om ugen. Jeg skal stadig vænne mig til at sætte mit tempo en hel del ned og her i starten løber jeg faktisk uden musik for bedre at kunne koncentrere mig. Jeg har nemlig utrolig meget fokus på at holde pulsen på de 140 og lytte til mit åndedræt. Jeg er dog sikker på det bare er en tilvænningssag her i starten :)

Sponsoreret indlæg: Pulsuret er modtaget af Abilica.

Share on:
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

13 thoughts on “Low Intensity Steady State cardio (LISS)

 1. Hvordan pokker holder du din puls helt dernede og stadig hold dig løbende? :-)
  Måske skal jeg prøve uden musik. Men indtil videre foregår min LISS træning på løbebånd med god hældning og et gå tempo, så kan man bedst kontrollere pulsen…
  Ps. hold da op hvor er der sket meget med din krop!

  • Det er også svært og kræver faktisk meget koncentration at løbe så langsomt ;) men det hjælper meget at lytte til vejrtrækningen :)
   Tusind tak for det søde kompliment! :-)

 2. Jeg har også forsøgt mig med det at løbe efter pulsen – jeg synes det er udfordrende “bare” at skulle holde den under 160. Det føles helt tosset at løse SÅ langsomt…

  Din maxpuls lyder helt vild! De færreste har en maxpuls på over 200. Det kan selvfølgelig være anderledes for dig, men har du overvejet at det kan være en målefejl, simpelthen?

  • Enig, synes også det er ret udfordrende i starten, men har faktisk vænnet mig til det :)
   Hmm, det kan da godt ske det er en målefejl, for du har ret i at det er ret højt. Kan være jeg næste gang skal prøve det med et andet pulsur på :)

 3. Jeg kan ikke finde ud af at holde min puls så lav, når jeg løber. Så jeg hopper på crosstraineren i stedet, når der står LISS på programmet – synes det er meget lettere :-)

  • Det tror jeg faktisk du kan have ret i! Men med en hvilepuls på 49, så passer de 140 faktisk stadig ind i intervallet, da det så bare er 60% :) Fedt du gjorde mig opmærksom på det, tusind tak! :)

 4. Søgte på Liss fordi jeg havde hørt begrebet og ville læse hvad det var, da jeg som personlig træner aldrig er stødt på det!? Din blog kom op som det første med en fin forklaring – og konceptet giver selvfølgelig mening! Og er skide smart til aktiv restituering. Jeg tænker at aktiviteter som f.eks. en dansetime eller anden forholdsvis moderat intensitets holdtræning vel også kan regnes som Liss? ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *