Kuren mod tømmermænd :)

Nytåret er lige om hjørnet, så tænkte dette emne var på sin plads INDEN nytåret og ikke dagen derpå :) Det kræver jo lidt forberedelse (såsom indkøb), der ikke kan gøres dagen derpå ;)

Jeg har listet fem strategier op for hvordan du lettest får det bedre og hvorfor det burde virke:

Spis noget saltet:

Din krop er dehydreret efter al den alkohol og du har derfor brug for at få fyldt noget væske på kroppen. Salt binder væsken og er derfor et ideelt middel mod tømmermændene. Sørg derfor for at putte lidt ekstra salt i maden eller spise nogle saltede mandler eller noget i den stil. Men hop nu over junkfooden – for ja der er masser af salt i, men jeg forklarer senere hvorfor det ikke er et ideelt valg.

Det er i øvrigt oftest dehydreringen, som giver en dunkende hovedpine ;)

Spis nogle elektrolytter

Denne underoverskrift giver nok ikke så meget mening for de fleste. Men meget kort, så er elektrolytter salte, som er meget vigtige for vores kroppe. Elektrolytniveauet ændres oftest i forbindelse med væskeniveauet i kroppen. Det betyder, at hvis man er dehydreret så er det ikke kun væske man er i underskud af, men også elektrolytter. Mangel på elektrolytter er en af årsagerne til tømmermænd. Kroppens primære elektrolytter er: natrium, kalium, calcium, magnesium, klorid, fosfat og karbonat.
Mit bedste råd er derfor at spise banan :) De indeholder nemlig mange af de vigtige elektrolytter. De indeholder især meget kalium, og hvis man er i underskud af kalium, kan det føre til kramper, træthed, kvalme, svimmelhed og hjertebanken.
Kokosvand kan også anbefales, da det også indeholder meget kalium og hjælper samtidig på væskebalancen i kroppen.

Drik denne ”trylle-trio”


Te med honning og ingefær. Tre ingredienser, som hurtigt vil få dig på benene igen :)
Ingefæren er rigtig godt til at fjerne kvalme og det naturlige sukkerindhold i honning hjælper med at nedbryde alkoholen hurtigere. Denne trio er fyldt med antioxidanter som dit dunkende hoved vil sætte pris på.


Spis æg


Æg indeholder aminosyrerne taurin og cystein, som sammen vil hjælpe dig til at få det bedre.
Taurin har i undersøgelser vist at kunne vende den leverskade der sker efter en nat med lidt for meget alkohol indenbords og hjælper desuden kroppen med at skylles giftstofferne hurtigere ud.
Cystein går ind og modvirker effekterne af ethanal også kaldet acetaldehyd, som er et biprodukt, der dannes under nedbrydningen af alkohol. De fleste har hørt om antabus, som gives til folk med et alkoholmisbrug. Antabus indeholder stoffet disulfiram, som forhindrer nedbrydningen af alkohol. Indtages dette stof sammen med alkohol får man en forhøjet koncentration af ethanal i blodet. Denne forhøjede koncentration giver det voldsomme ubehag, som så effektivt afskrækker folk i at drikke når de tager antabus.
Long story short, så spis æg for de hjælper på dine tømmermænd! ;)Afbryd din nattesøvn

I sommers så jeg et indslag på Go’ morgen Danmark (fandt klippet lige her), hvor Christian Bitz og Mark Abildhauge var inde og snakke om tømmermænd. Det råd jeg har husket lige siden er at sætte en alarm til at vække mig om natten. Normalt ligger man og vender og drejer sig i løbet af natten, men når man har drukket meget alkohol ligger man oftest i den samme stilling. På den måde bliver musklerne i nakken spændt og kan give rigtig ondt i hovedet, kvalme og synsforstyrrelser.
Jeg sætter derfor en alarm for at jeg i løbet af natten får rykket mig den smule, det kræver for at slukke alarmen igen. På den måde sikrer jeg at jeg ikke ligger i samme stilling hele natten :)

Og her er så to strategier, som jeg ikke vil anbefale:

”Reparationsbajer”

Det virker faktisk, men desværre ikke i særlig lang tid. Og når virkningen så er stoppet får du det bare endnu værre bagefter. Når kroppen nedbryder alkohol opbygges forskellige stoffer i din krop, som gør dig syg. Når du så drikker noget alkohol igen, så prioriterer kroppen at nedbryde den nye alkohol og du får det derfor bedre i en kort periode, men lige så snart den ekstra mængde alkohol bliver behandlet er du tilbage til der hvor du startede, men nu med endnu flere giftstoffer. Så det er altså ikke nogen god idé ;)

Junkfood

Der er nok mange, som hårdnakket vil påstå, at det rent faktisk hjælper at gå ned på den lokale burgerbar og få en masse salt og fedt dernede. Og det hjælper nok også en del, fordi saltindholdet lige netop er så højt, men og der er et stort men her ;) Fedtet, der er i junkfood er dit fordøjelsessystem altså ikke ret glad for – tværtimod! Alkohol er rigtig hårdt for fordøjelsessystemet og det samme er meget fedt også. Gå derfor efter de råd jeg har skrevet ovenover og så skal du nok få det bedre hurtigt :)

Og så må I alle have et rigtigt godt nytår! Nytårsaften kl 24.00 er jeg ved at boarde i Kina til flyet mod New Zealand, så jeg får desværre ikke brug for mine egne gode råd i denne
omgang ;)

(Kilder: shape.com, sundhedslex.dk, doctorsnatural.dk og kilderne på billederne findes ved at trykke på det enkelte billede)

4 Replies to “Kuren mod tømmermænd :)”

 1. Jeg er (af flere grunde) rigtig glad for det her indlæg. Jeg udskiller for meget kalium, og har derfor det sidste halve år haft det PRÆCIS som du beskriver ovenfor. Jeg var på et tidspunkt indlagt, og fik besked på, at jeg skulle spise mange bananer! Jeg plejer altid at få grumme tømmermænd, men takket være dette indlæg ved jeg nu også, at det faktisk er godt at spise en banan når jeg har indtaget alkohol :) Tak! – og godt nytår!

  1. Hej Caroline,
   det er da noget værre noget sådan at udskille for meget kalium :/ øv! Håber de kan hjælpe dig med det og imellemtiden må du drikke en masse kokosvand og spise bananer! ;)
   Fedt du kunne bruge indlægget af flere årsager ;) Det gør mig virkelig glad :)
   Og du må virkelig også have et rigtig skønt nytår! :)

 2. Suuuuper indlæg.. Det er nu gemt, og skal helt sikkert bruges til alle kommende “dagen-derpå” :)

  /C

  1. Hvor er det bare skønt at høre at indlægget faldt i god jord! :) Tak for den søde besked :)

   Og rigtig godt nytår

Leave a Reply