It’s peanuts!

… or is it?

Peanutbutter er lavet af peanuts eller jordnødder, som de jo hedder på dansk. Jordnødder indeholder både sunde fedtstoffer og har et højt proteinindhold (25 g pr 100 g). Peanutbutter består hovedsageligt af jordnødder og er af denne årsag blevet utrolig populær for bl.a. bodybuildere og andre, som ønsker en sund levestil. Man skal dog være meget opmærksom på mængden man indtager da der er et utrolig højt kalorieindhold i nødder. To spiseskefulde er typisk det der anbefales om dagen :)

Grunden til at jeg stiller spørgsmål til min overskrift skyldes et besøg i min lokale Føtex tidligere i dag. Jeg er typen, som vender alle mine fødevareprodukter for at sammenligne de forskellige mærker (ja, nogen gange bruger jeg RIGTIG lang tid i et supermarked… er I klar over hvor meget forskelligt rugbrød der findes!?). Men grunden til at jeg altid kigger på varedeklarationen skyldes at jeg ofte har set det samme produkt indeholde meget forskellige ting. Og her er peanutbutter ingen undtagelse!


Den økologiske jeg fik fingre i indeholder 99,3% peanuts, hvor resten er salt. Ingen tilsat olie eller andet. Den ikke-økologiske version jeg stod med indeholdte kun 72% peanuts, hvor resten var vegetabilsk olie og sukker! Ikke nok med det, så indeholdte den tilmed 100 kcal mere pr 100 g grundet denne “urene” tilsætning. Så hold lige øje næste gang i skal købe peanutbutter – der er KÆMPE forskel i kvaliteten i forhold til den minimale prisforskel :)
  

4 Replies to “It’s peanuts!”

 1. haha (den med rugbrødet) – så må du være ekspert; hvilket rugbrød skal man vælge? :-)

  1. Hehe, nu er det efterhånden ved at være noget tid siden at jeg har købt rugbrød selv. Jeg har nemlig i noget tid forsøgt at leve lidt efter (min egen fortolkning af) paleo-livsstilen.
   Men tilbage til dit spørgsmål, så købte jeg altid Minimums græskarkernerugbrød. Det har en fornuftig sammensætning og kalorieindholdet er okay taget den gode smag i betragtning :)

 2. Jeg synes det er noget underligt noget, det der med at komme sukker og tilsat olie i peanutbutter! Det må være noget amerikanerene har fundet på, ligesom de kommer smør og sukker på popcorn. Jeg elsker peanutbutter og køber også altid selv den økologiske variant. Et stykke rugbrød med peanutbutter og æble på, er i øvrigt en genial mellemmad : )

  1. Jeg er virkelig også rystet over det.. Men du har nok ret i at det er amerikansk.. og så har det nok også været et ønske fra industrien om at kunne lave en peanutbutter, hvor der ikke lå et lag olie i toppen, men derimod var en homogen blanding.
   Mmmnh, ja peanutbutter og æble er en lækker kombi! :) Det er også fantastisk i asiatiske retter med opkogt kokosmælk, karry og peanutbutter :)

Leave a Reply