Gæsteindlæg: At lære at sige JA TAK i stedet for NEJ TAK!

Kære læsere.
Jeg har været så heldig at få lov til at skrive et gæsteindlæg på Tines blog, med nogle tanker jeg længe har gået med, og samtidig tænkt på, hvordan jeg skulle få skrevet dem ned, for at komme ud med mit budskab.

IMG_5622

Hvem er jeg?

Jeg hedder Christina og er 23 år, bor i København og læser sundhed og ernæring. Min blog hedder www.healthup.bloggersdelight.dk og afspejler, at jeg er en person, der elsker at lave god, sund mad og kombinere det med træning. Træning har altid gjort mig glad, og været min store passion, idet jeg føler, det er mit frirum i en ellers travl hverdag. Det er her, jeg kan slå hovedet fra og komme ud med mine aggressioner, hvis jeg har haft en dårlig dag, men også her jeg kan ligge al min energi på gode dage og opretholde det gode humør. Selvom træning er en vigtig del af min hverdag, kan det også være en stor barriere. Det er ikke fordi jeg træner i flere timer af gangen, men alligevel kræver det noget planlægning, at få tid til at træne et par gange i ugen. Jeg har tit taget mig selv i bevidst ikke at lave aftaler, for at have tid til at træne ved siden af arbejde og studie, og har altid tydeligt kunne mærke på mig selv, hvis tiden ikke har været der. Det gør mig i dårligt humør, jeg bliver utilpas i min egen krop, selvom jeg egentlig er godt tilfreds med den i det store hele. For mig handler sundhed selvfølgelig om, hvordan min krop ser ud, men også i høj grad hvordan den har det.

 træning.

Interessen for sundhed

Jeg har, siden jeg kan huske, altid tænkt meget over hvad jeg har proppet i munden. Interessen og opmærksomheden for det, har helt naturligt været der, da jeg altid har været glad for idræt og motion. Der findes nærmest ikke den sport jeg ikke har afprøvet, og jeg fandt også hurtigt ud af, at hvis ikke jeg fik det rigtige at spise i forhold til træningen, var energien og overskuddet ikke til stede. Derudover har jeg også altid følt, at det var lidt dobbeltmoralsk at knokle i fitness centeret i 1½ time for at gå hjem og tømme slikskabet bagefter. Jeg har dog stadig de samme tanker, men jeg mener selv, at jeg er blevet bedre til at acceptere mine lyster. Jeg giver mig selv plads til i det store hele, at spise hvad der falder mig ind. Jeg har hørt mange sige, at man skal lære at sige nej tak på de rigtige tidspunkter, men for mit vedkommende, har jeg til tider følt, at det var omvendt. Jeg har lært mig selv at sige ja tak i stedet uden at have dårlig samvittighed. En sund livsstil er for mig ikke en fanatisk livsstil, hvor det handler om at træne sig halvt ihjel og kun indtage det, der er det optimale for træningen. Jeg elsker dage, hvor jeg får trænet igennem og spist sund lækker mad ligeså meget, som jeg holder af aftener, hvor jeg tager med veninder ned og blander en kæmpe pose bland-selv-slik.

 billeder

Udviklingen på min blog

Da jeg startede på mit studie Ernæring og sundhed, var min interesse for faget meget stor. Man kunne nemt have troet, at det hele kunne være blevet mere fanatisk, men i stedet tog det hele en helt anden drejning. Jeg husker tydeligt, at vi på en af de første moduler skulle kostregistrere, hvad vi spiste i en hel uge. Dvs. at vi skulle veje al den mad vi spiste og notere det ned, hvorefter vi skulle indtaste det i et Dankost program, som kunne regne den præcise kaloriemængde ud samt fordelingen af henholdsvis fedt, protein, kulhydrat og kostfiber indtag. Det gav mig virkelig et billede af, hvordan det ville være, at skulle gå så meget op i sin kost, at hverdagen nærmest ikke ville dreje sig om andet.
Da jeg startede min blog, var det med intensionen om at lave en sundhedsblog, med en masse træningstips og sund mad, hvor jeg beregnede energimængden ud i de forskellige retter. Med tiden har jeg dog fået øjnene op for, hvor vigtigt det er at spise varieret for at få de vitaminer og den energi, vi har brug for. Det handler altså ikke kun om at spise sundt, men i højere grad variere sin kost og finde en balance.
Jeg har i takt med at jeg flyttede hjemmefra, og som sagt startede på studiet, fået øjnene op for, hvad god mad er, og hvordan man kan variere sin kost og spise sundt og lækkert på samme tid. Jeg har lært ikke at stå med hovedet begravet i en opskriftsbog, men lave mad ud fra mine egne overbevisninger og tilsmagningsevner. Derfor bærer bloggen nu også i højere grad præg af, at min interesse for god madlavning er blevet større, og at alle måltider ikke nødvendigvis behøves at indeholde skyr, hytteost mm.

healhtup 

Hvorfor dette indlæg?

Jeg fik lyst til at skrive dette indlæg på baggrund af al den fokus, der er på det perfekte kropsideal, og det perfekte menneske vi stræber efter at være. Alle disse sundhedsblogs og Instagram-brugere, der oploader sunde tips indenfor mad og motion, deriblandt mig selv, inspirer mig rigtig meget, men på andre kan det stresse mig og få den dårlige samvittighed frem i mig. Man skal huske på at nyde livet og lade være med at sammenligne sig selv for meget med andre, hverken når det kommer til udseende, kost eller træning. Der er ingen af os der er ens, og vi fungerer alle forskelligt. Man må i stedet finde sin egen rytme, sine egne vaner og balance.
Jeg håber at dette indlæg vil afspejle, at jeg har lært at sige JA TAK, i stedet for at takke nej tak. Jeg håber, at jeg med dette indlæg, har sat tankerne i gang, og at huske på det fremover, for det er en ligeså stor balance at skulle lære at sige JA TAK i stedet for nej.

Unavngivet

Tusind tak til Tine, fordi jeg fik lov til at skrive et indlæg på hendes blog og tak til jer, fordi I gad læse med. Hvis I har nogle spørgsmål eller kommentarer, skal I være velkomne til at skrive til mig på min blog healthup.bloggersdelight.dk eller på min Instagram @healthup – Christina Petersen-Bønding

Share on:
Share on FacebookPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

One thought on “Gæsteindlæg: At lære at sige JA TAK i stedet for NEJ TAK!

  1. Jeg kunne ikke være mere enig, Christina!

    Jeg læser også ernæring og sundhed, og er netop også blevet mere afslappet omkring mad, og meget mere kritisk overfor diverse sundheds “guruer”.

    Det handler nemlig om at finde en balance – hvorfor give afkald på diverse lækkerier og sociale sammenkomster når der sagtens kan være plads til både at nyde livet OG være sund og aktiv? :)

    Jeg går i hvert fald ikke ind for, at man ser på mad som en brændstof til kroppen og intet andet, og jeg synes ikke at man hverken er svag og useriøs hvis ikke man kun lever af kylling og broccoli. Mad er også et nydelsesmiddel og det er sgu okay at nyde et stykke chokolade ind imellem – tricket er bare at finde ud af at gøre det, uden at blive overvældet af dårlig samvittighed bagefter!

    / Helle http://www.tryingtogetfit.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *