Black bean brownie

Black-bean-brownieMon ikke I allerede har hørt om konceptet med sorte bønner i brownie? Det er i hvertfald længe siden, at jeg noterede det på min “to-do”-liste over retter jeg bare må få afprøvet. Hvorfor gik der dog så længe? To ting:

 1. Jeg var lidt skeptisk ift. smagen. Synes ikke umiddelbart at bønner og kage lyder til at passe så godt sammen?
 2. Bønnerne skal både ligge i blød i 10 timer for derefter at koges. Lyder ret besværligt og kagen skal derfor planlægges i god tid.

De to ovenstående punkter kan jeg dog lige prøve at be-/afkræfte for jer, hvis nu I skulle sidde med samme tanker og tvivl :)

 1. Man kan ikke smage bønnerne. Selv ikke kæresten. Han er faktisk helt vild med kagen!
 2. Ja, den procedure skal man igennem, men hvis man er snu, så laver man en stor portion, deler den op i små fryse poser og fryser bønnerne ned efter kogning. Herefter kan de så optøs (og for de utålmodige så fungerer mikrobølgeovnen glimrende til formålet) så man kan lave bønnebrownie på ultra kort tid ;)

Brownien består af to lag, hvor jeg vil mene begge lag er absolut nødvendige for det bedste resultat. Det nederste lag har lidt mere tekstur og er med lidt bid i. Det smager lækkert af mandler og kokos, men kunne måske godt bruge en anelse mere kakao eller chokolade. Så det kan I lige tilføje når I får afprøvet opskriften. Jeg har til første lag hentet inspiration fra søde Stinna og denne opskrift, dog ændret lidt på mængderne og byttet nogle af ingredienserne ud med andre, blandt andet har jeg tilføjet kokos, men fjernet bananen (så kan I ikke lide kokos, så følg Stinnas opskrift :) )

Til det øverste lag har jeg hentet inspiration fra den raw brownie jeg hjalp Susan med at lave til hendes fødselsdag. Igen har jeg byttet en ingrediens ud, som har haft lidt indflydelse på teksturen. I hendes opskrift brugte vi valnødder, men da jeg ikke havde det brugte jeg mandler. Valnødderne gør at det bliver fuldstændig silkeblødt, hvor min fik lidt grovere konsistens. Jeg valgte desuden at undlade vand, så mit lag blev også lidt mere kompakt. Om I får afprøvet opskriften eller ej, så vil jeg virkelig anbefale jer at prøve denne “glasur”, det er simpelthen den lækreste, cremede og helt igennem chokolade-lækre glasur jeg nogensinde har smagt! Og den passer på det meste – f.eks. er den også genial på en banankage :)

Tror vist det var nok snak om kage? Tid til en opskrift! :)
Scroll down for english version

Bønne-brownie

Opskrift:

Bund:

 • 1 dl mandler
 • 2 1/2 dl kogte sorte bønner (svarer til 100 g ukogte eller 190 g kogte)
 • 15 dadler
 • 3 spsk kakaopulver
 • 3 æg
 • 2 dl kokosmel
 • 1 tsk bagepulver
 • 1 tsk vaniljesukker- eller pulver

Glasur:

 • ½ dl mandler (eller valnødder)
 • 1 dl kakaopulver
 • 10 dadler
 • 1 dl kokosmælk
 • ½ – 1 dl kokosolie
 1. Ovnen tændes på 190 grader
 2. Mandlerne blendes fint
 3. bønner og dadler (husk at fjerne stenene) blendes
 4. Mandler, bønner og dadler røres/piskes godt sammen med resten af ingredienserne
 5. Kagemassen kommes i en smurt form og i ovnen i ca. 20.25 minutter
 1. Når kagen er kølet af laves galsuren. Først kommes mandler, kakao og dadler i en blender/minihakker/foodprocessor – og køres indtil det samler sig til en klump
 2. Herefter tilsættes kokosmælk og kokosolie og der blendes indtil man opnår en ensartet blød masse
 3. Glasuren hældes over bunden og kagen sættes på køl i mindst 3 timer

 


Black bean brownie recipe:

 • 1 dl almonds
 • 2 1/2 dl cooked black beans (equal to 100 grams of uncooked or 190 grams of cooked black beans)
 • 15 dates
 • Tbsp cacao powder
 • 3 eggs
 • 2 dl coconut flour
 • 1 Tsp baking powder
 • 1 Tsk vanilla sugar

Frosting:

 • 1/2 dl almonds (or walnuts)
 • 1 dl cacao powder
 • 10 dates
 • 1 dl full-fat coconut milk
 • ½ -1 dl coconut oil
 1. Preheat the oven to 190 degress celsius.
 2. In a food processor blend the almonds to flour
 3. Combine the black beans and dates in food processor
 4. Stir in the remaing ingredients
 5. Pour into a prepared pan
 6. bake for 20-25 minutes
 1.  Blend the almond, dates and cacao powder to a paste
 2. Then add in coconut milk and coconut oil. Blend to combine and process until smooth, glossy, and all-around lovely.
 3. Pour frosting over your brownie base and refrigerate at least 3 hours.

Bønne-kage

Tine-Vieland-Jensen Follow on Bloglovin’ // Facebook // Instagram 

20 Replies to “Black bean brownie”

 1. De ser GODT nok lækre ud! God idé at lave en “glasur” :-)

  1. Tak Christine :-) Ja, det sætter virkelig prikken over i’et

 2. Den ser al for lækker ud! Hvor mange stykker er der i portionen?

  1. Nu kommer det jo lidt an på hvor store stykker man skærer, men 9-12 stykker :)

 3. this brownies look delicious, definitely craving one right now!

  1. They are absolutely delicious, you have to try them :-)

 4. Uhmmm … Den vil jeg lave snarest!

  1. Kan jeg godt forstå ;) muuums!

 5. Hej.

  Ser virkelig lækkert ud – jeg har nu været ude at købe sorte bønne:-)

  Jeg har aldrig lavet noget med bønner, så vil lige sikre mig at jeg gør det rigtigt: på den pose jeg har købt står der at bønnerne først skal koges og så stå i blød. Lige omvendt af din beskrivelse. Så vil lige være sikker på hvilken anvisning jeg skal følge?

  Tak for super lækker inspiration :-)

  1. Hej Ann-lie,
   Det lyder godtnok mystisk, den rækkefølge har jeg ikke hørt om før ift. bønner. Når det står på pakken, så må det næsten betyde, at for sorte bønner er rækkefølgen underordnet :)

   Og tusind tak for de søde ord, håber kagen falder i god jord :)

 6. Ja jeg synes også det er mystisk, men vælger at gøre det på din måde :-)

  Skal lige høre dig, om du har et smart fif til hvordan man får skallen af friske dadler uden at det tager en evighed?;-)

  1. Det har jeg desværre ikke, men til denne opskrift har jeg faktisk ikke fjernet skallen :)

   1. Tak for svar forleden.

    Jeg skal lige høre dig om det bare er helt almindelig kokosmel og kakaopulver fra supermarkedet du har brugt?

    Hvot stor en bageform har du brugt og hvor mange stykker (ligesom dem på billedet) bliver der af opskriften? På forhånd tak :-) tak for lækker inspiration.

    1. Hej Ann-lie,
     ja, både kokosmel og kakaopulver er blot det helt almindelige man kan købe i supermarkedet.
     Mit fad er rektangulært og måler 9,5 x 33,5 cm. Det svarer til et kvadratisk fad på ca. 17,5 cm. Jeg kan desværre ikke huske præcis hvor mange stykker jeg fik, men mener det var omkring 12 stykker :)

 7. Your photos are beautiful and these brownies look amazing!

 8. Godaften
  Ser virkelig lækkert ud-så vil prøve at kaste mig ud i opskriften i weekenden, men måske det er mig der overser noget-men ved hvilken temp bages den i ovnen på?
  /Katrine

  1. Hej Katrine,
   den skal bages ved 190 grader :) Det står som det allerøverste punkt, så man husker at tænde ovnen inden man går i gang, men det er selvfølgelig ikke så logisk ift. når man læser opskriften inden man er startet på at bage kagen :)

 9. Min søster og jeg ser “Den Store Bagedyst” sammen, når det kan lade sig gøre. Sidste gang vi så det, fik vi stor lyst til kage, så jeg lovede at lave en til næste gang. Det var så i går og valget faldt på din brownieopskrift. Resultatet var meget vel modtaget af både mig og min søster. Ja, faktisk delte jeg også lidt ud til mine naboer og underbo og de var alle også rigtig begejstret :) Jeg valgte at drysse lidt frysetørret hindbær på toppen, hvilket både gav en flot farve til den mørke glasur og en god friskhed til kagen. Det er absolut ikke sidste gang jeg bager den!! Tak for en fed blog og gode opskrifter :)

 10. Hvis det er bønner på dåse man har, skal de så stadig ligge i blød og koges alt den tid? Jeg synes ikke der står om de du brugte var fra dåse, eller om de var tørrede (fra pose?)

  Mvh Thit

 11. Mmmmh… den ser bare hammer lækker ud! :-)
  Jeg har netop selv lige bag en chokoladekage på bønner og var også en smule skeptisk selv hehe :-D Men holy moly hvor er den bare super lækker og svampet! Namme namme nam!

  http://www.sarahposin.com

Leave a Reply